Ilustracja: Nikolay Nachev @ Shutterstock

Pstrąg tęczowy

Nazwa łacińska: Oncorhynchus mykiss.

Nazwy obce: ang. rainbow trout, niem. Regenbogenforelle, fr. truite arc-en-ciel, hiszp. trucha arco iris, wł. trota iridea, duń. regenbueørred, fiń. kirjolohi, norw. regnbueørret, szwedz. regenbåge, niderl. regenboogforel, bułg. dagowa pastrwa, chorw. kalifornijska pastrva, ros. radużnaja forel, słowac. pstruh dúhový, rum. păstrăv cucurbeu, węg. szivárvaányos pisztráng, grec. iridiususa pestrofa, tur. gökkuşağı alabalığı.

Opis: Ma czerwony pas na bokach. Dobrze odżywiony pstrąg tęczowy o czerwonym mięsie nazywany jest pstrągiem łososiowym.

Występowanie: Hodowany w stawach.

Kulinaria: Do powolnego gotowania, smażenia i grillowania.