Nazwa łacińska: Salmo trutta morpha trutta.
Nazwy obce: ang. sea trout, salmon-trout, niem. Meerforelle, Lachsforelle, fr. truite de mer, hiszp. trucha marina, port. truta marisca, duń. havørred, nore. sjøørret, ørret, szwedz. havsöring, niderl. zeeforel, chorw. morska pastrva, słoweń. morska postrv.
Opis: Anadromiczna forma wędrowna troci (Salmo trutta, ang. brown trout). Grzbiet szarawy lub brązowawy, boki jaśniejsze a brzuch srebrzysty. Głowa, boki i grzbiet pokryte licznymi czarnymi plamkami, które w czasie tarła z żółtą obwódką. Płetwa tłuszczowa czerwono obrzeżona. Młode osobniki mają ciemne, poprzeczne prążkowanie i czerwone plamki na ciele.
Występowanie: W wodach przybrzeżnych Atlantyku, Morza Północnego i Bałtyku, od ujścia rzeki Douro w Portugalii do dalekiej północy. Na okres tarła przepływa do rzek.
Kulinaria: Mniejsze doskonałe pieczone w całości, większe przyrządza się jak łososie.